REZERVIŠI
7
Dec, 2019
8
Dec, 2019
Created with Sketch. 1 Created with Sketch.
Odrasli
Created with Sketch. 0 Created with Sketch.
Deca

Blog

Manastir Krušedol

Manastir Krušedol

Posle smrti svog supruga, despotica Angelina stiže 1487. godine u Srem. Sa sobom donosi i mošti svog supruga Stefana Slepog. Od ugledne Srpske porodice Jakšić dobija zemljište na kome podiže ženski manastir u samom mestu Krušedolu (danas seoska crkva), a njen sin vladika, uz materijalnu pomoć svog rođaka vlaškog vojvode Jovana Njagoja, podiže muški manastir Krušedol.

 

Manastir Krušedol nastao je u vremenu od 1509. do 1514. godine. Za razliku od poseda ostalih fruškogorskih manastira krušedolski su bili daleko veći. Godine 1670, u manastiru Krušedolu obitava 90 kaluđera i 12 staraca.

 

U vreme Velike seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem krušedolski kaluđeri su sa manastirskim dragocenostima prebegli u Sentandreju. Vratili su se 1697. godine. Mitropolit Isaije Đaković je 1710. preneo iz Beča mošti patrijarha Arsenija Čarnojevića u manastir Krušedol.

 

Posle bitke kod Petrovaradina 1716. godine, Turci su u odstupanju opljačkali i zapalili manastir, a mošti svetih Brankovića sasekli i zapalili. Tokom cele prve polovine XVIII veka manastir je obnavljan. Crkva manastira Krušedola je i mauzolej srpskih crkvenih i drugih znamenitih ličnosti u kome se čuvaju zemni ostaci grofa Đorđa Brankovića, patrijarha Arsenija IV Šakabente i mitropolita Jovana Georgijevića. U manastiru su sahranjeni i Jovan Rašković, vojvoda Stefan Tupljikac, kneginja Ljubica (žena kneza Miloša Obrenovića), mitropolit Petar Jovanović i kralj Milan Obrenović.

 

Ikonostas manastira Krušedola čine ikone od XVI do XVIII stoleća. Posebno se izdvaja Deizis, jedno od najboljih slikarskih ostvarenja XVI veka.

 

 

Gde se nalazi

Vrdnik

Rale

Comment (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7
Dec, 2019
8
Dec, 2019
Created with Sketch. 1 Created with Sketch.
Odrasli
Created with Sketch. 0 Created with Sketch.
Deca