REZERVIŠI
18
Oct, 2019
19
Oct, 2019
Created with Sketch. 1 Created with Sketch.
Odrasli
Created with Sketch. 0 Created with Sketch.
Deca

Blog

Manastir Vrdnička Ravanica

Manastir Vrdnička Ravanica

Manastir Vrdnička Ravanica izgrađen je na južnim padinama Fruške Gore u samom naselju Vrdniku.

 

Stara crkva manastira Vrdnika sazidana je pre turske vlasti u Sremu, a prvi pouzdan podatak o ovom manastiru potiče iz 1589. godine.Kad su se izbegli monasi iz manastira Ravanice u Srbiji 1697. godine iz Sent-Andreje spustili u Srem, oni su obnovili zapusteli i porušeni manastir Vrdnik. Tu su položili telo svetog kneza Lazara u crkvu, koju su, za uspomenu na staru Ravanicu, posvetili Vaznesenju Gospodnjem. Od tog doba počinje Vrdnik da se zove i Ravanica.

 

Ova crkva je bila mala da primi veliki broj hodočasnika koji su dolazili da se poklone i pomole pred sv. moštima kosovskog mučenika. Današnja crkva manastira Vrdnika zidana je od 1801 – 1811. godine. Na Vidovdan 1811. godine prenete su mošti kneza Lazara u novu crkvu. To je bio izuzetno svečan događaj, kome je prisustvovao karlovački mitropolit Stefan Stratimirović, koji je stigao u paradnoj kočiji sa zapregom od šest belih konja.

 

Ikonostas i živopis u crkvi je slikao Dimitrije Avramović od 1852. do 1853. godine. U manastirskoj riznici čuvala se haljina kneza Lazara, pokrov od crvene svile za lice kneza Lazara, na kome je monahinja Jefimija 1399. godine izvezla zlatnom žicom Pohvalu knezu Lazaru, svileni nadbedrenik vezen zlatom i svilom iz 15. veka, srebrni putir iz 1692. godine, bakrorez iz 1764. godine sa likom sv. Đorđa, ispod koga je naslikan Vrdnik, bakrorez Zaharija Orfelina iz 1773. sa likom kneza Lazara, bogato ukrašen zlatni krst, dar kralja Aleksandra Obrenovića, povodom 500-godišnjice kosovskog boja.

 

Iako je crkva posvećena sv. Vaznesenju, crkva slavi, kao nacionalni praznik Vidovdan. Na taj dan dolazio je mnogobrojni narod iz svih naših srpskih krajeva, da se pokloni knezu mučeniku, a od 1905. godine o vidovdanskoj slavi manastira ovde se održavao i slet srpskih Sokola.

 

 

Gde se nalazi

Vrdnik

Rale

Comment (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18
Oct, 2019
19
Oct, 2019
Created with Sketch. 1 Created with Sketch.
Odrasli
Created with Sketch. 0 Created with Sketch.
Deca